Yakın Doğu kültürü, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kültür merkezlerine kaynaklık ettiği gibi kültür... more Yakın Doğu kültürü, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kültür merkezlerine kaynaklık ettiği gibi kültürel izleri de pek çok alanda hissedilen köklü bir geçmişe dayanır. Özellikle sanat ve tasarım uygulamalarında sanatçılara, tasarımcılara ve sanatsal alanlarda girişimde bulunmak isteyen amatörlere geniş bir ufuk sağlar. Uluslararası perspektifte söz konusu coğrafyalardaki etnografya müzeleri, sanat galerileri, özel koleksiyonları barındıran kuruluşları ve üniversite müzelerinde çoğu kez Yakın Doğu kültür ve sanatı için ayrılmış bir bölüm görmek mümkündür. Makalede, Kuzey Avrupa ülkelerinden Litvanya'da bulunan Alexandre Vassiliev'in koleksiyonunda yer alan Avrupalı modacıların Osmanlı stilinden esinlenerek tasarladıkları giysiler literatür ve müze kayıt bilgileri doğrultusunda ele alınacaktır. Araştırma kapsamında incelenen Yakın Doğu etkili bazı giysilerin tasarımcıları belli olmamakla birlikte Avrupalı modacılar tarafından tasarlandıkları kesinlik kazanmaktadır. Zevklerin, estetik fikirlerin, alışkanlıkların, modanın kültür dokusunu oluşturan her şeyin güzelliğini korumak, Alexandre Vassiliev Vakfı'nın amacını oluşturmaktadır. Türkiye coğrafyasında geçmişten günümüze miras olarak aktarılabilmiş soyut ve somut olmayan kültür ve sanat değerlerinin korunması bağlamında bu vakıf örneğinde olduğu gibi kapsamlı ve ihtisaslaşmış vakıf ve müzelerin yaygınlaştırılmasının önemli bir konu olduğu kanaatine varılmıştır.
İnsanların giyimleri bir yerleşim yerinin coğrafik yapısına, ekonomik şartlarına, moda anlayışına... more İnsanların giyimleri bir yerleşim yerinin coğrafik yapısına, ekonomik şartlarına, moda anlayışına, teknolojiyi kullanma düzeyine, geleneklerine ve inanç sistemine göre değişiklik göstermektedir. Bu bağlamda Sivas'a bağlı Yıldızeli ilçesinin Banaz ve Yağlıdere köylerine ait Alevi kadın giyimi üzerinde de belirtilen faktörlerden bazılarının etkileri bulunmaktadır. Günümüzde Banaz ve Yağlıdere köylerinde varlığını devam ettiren Alevi kadın giyimlerinin tespit edilmesi ve tanıtılması amacıyla Kasım 2011'de yörelere gidilmiştir. Kadın giyimini oluşturan elemanların tespit edilmesinde bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan survey (betimleme) yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem; Banaz ve Yağlıdere köylerinde yapılan gözlemler, köy muhtarları, yöre insanları ve Yıldızeli ilçesinde Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezinde çalışan kamu görevlileri ile gerçekleştirilen karşılıklı görüşmeler sonucu edinilen bilgiler ve kadın giyimine yönelik fotoğraflar kullanılarak uygulanmıştır. Ayrıca yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler de araştırma kapsamında ele alınmıştır. İki köye ait giyim özellikleri sonuç bölümünde karşılaştırılarak verilmiştir. İki yörenin Alevi kadın giyiminin farklılık göstermesine rağmen halkın her iki köyde de kültürlerini devam ettirdiği anlaşılmaktadır. Kültür unsurlarından biri olan yöresel giyimlerin Banaz köyünde özel günlerde, Yağlıdere köyünde ise hem günlük olarak hem de özel günlerde kullanıldığı saptanmıştır.
Evaluation of Participations in Painting Activities of the People Who Work in Intensive Work Tempo Except
Sanat, insanlara yaşamları için yeni bir perspektif sunmaktadır. Pek çok insan sanatsal aktivitel... more Sanat, insanlara yaşamları için yeni bir perspektif sunmaktadır. Pek çok insan sanatsal aktivitelere katılmaktan hoşlanmaktadır. Genellikle, sanat alanları dışında farklı iş kollarında yoğun olarak çalışan ve dinlenmeye çok az vakti olan kişiler, kendilerine rahatlatıcı yollar bulmayı tercih etmektedirler. Bu yollardan birisi de sanattır. Türkiye'nin bir ili olan Çanakkale'de, dinlenmek için yalnızca hafta sonlarının bulunduğunu ifade eden elli kişi ile yapılan röportajda, bu kişilerin genellikle resim yapmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir. Kendilerine, bu sanat dalını niçin tercih ettikleri sorulduğu zaman, kendilerini mutlu ve rahatlamış hissettikleri yönünde ifadeler elde edilmiştir. Bu araştırmada, 35-45 yaşları arasında bulunan elli kişi ile yapılan röportajda verilen cevaplara göre, sanatın önemi ve insanlar üzerindeki etkileri incelenmiştir.
XIX. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğunda sanat alanında yenileşmenin başladığı bir dönemdir. Bu döne... more XIX. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğunda sanat alanında yenileşmenin başladığı bir dönemdir. Bu dönemde Oryantalizm etkisi ile İstanbul'a Batıdan pek çok sanatçı gelmiştir. Bunların arasında İtalyan ressamlar Preziosi, Mango ve Zonaro yer alır. Sanatçılar, İstanbul'da halkın her halini resmederek günümüze ulaşan ölümsüz eserler yaratmışlardır. Bu çalışmanın amacı, söz konusu sanatçıların tablolarında betimlenen XIX. yüzyıl İstanbul kadın giyimlerinin kumaş, model ve süsleme özelliklerini ortaya koymaktır. Oryantalist ressamlardan Amadeo Preziosi'nin, Fausto Zonaro ve Leonardo de Mango'nun, XIX. yüzyıl fotoğraflarından daha değerli olarak kabul edilebilecek, Osmanlı kadın giyim özelliklerinin yansıdığı tabloları, literatür bilgisi ile konumuz kapsamında yorumlanmıştır.
Türk kültüründe estetik olan eşyanın yaşam alanlarına girmesi ve nesillere aktarılması ananeleşmi... more Türk kültüründe estetik olan eşyanın yaşam alanlarına girmesi ve nesillere aktarılması ananeleşmiştir. Orta Asya coğrafyasından Anadolu ve Avrupa'ya taşınan Türklere özgü olan kültürel öğeler günümüzde elimize geçen örneklerden anlaşılmaktadır. Tekstil malzemesi doğal ortamın koşulları gereği çok fazla dayanım göstermeyebilir. Tarihî önemdeki etnografik eserlerden peşkirler de bu bağlamda düşünülmektedir. Türkler atalarından kalan somut ürünlerin reprodüksiyonunu yaparak özünü koruma ve aktarmayı amaçlamışlardır. Somut olan etnografik eserler grubunda yer alan peşkirler insanların güzellik anlayışını bize tanıtır. Makalede Çanakkale Ayvacık ilçesi Yeşilyurt köyünde tekstil el sanatı ürünü yedi peşkir örneğinin fotoğraflanıp belgelenmesi sağlanmış, peşkirleri günümüzde özenle saklayan ve sehpalarında, vitrinlerinde sergileyen ev sakinlerinin aktardığı bilgiler ışığında ait oldukları dönem, kullanım yerleri, yüzey dokuma ve süsleme özellikleri, üretimlerine ilişkin diğer teknik özellikler ve süsleme detayları incelenmiştir. Ataların güzellik algısının yansıtıldığı peşkirler ile geçmişten gelen kültürel tekstil envanterimizin oluşturulması amaçlanmıştır. Yöreye gidilerek ürün sahipleri ile röportaj yapılmış, edinilen bilgiler kaydedilmiş ve fotoğraflar çekilmiştir. İncelenen peşkirlerin el tezgâhlarında dokunduğu, ölçülerinin değişiklik gösterdiği, altı peşkirin el işlemesi desenlerden oluştuğu, bir tanesinin desenlerinin dokuma tezgâhında yapılmış olduğu, canlı renklerden bezekler oluşturulduğu, bu renklerin doğal boyalarla olmayıp kimyasal yöntemlerle renklendirildiği ve dolayısıyla çok eski bir tarihlendirme yapılamayacağı, elle yapılan dantel işi ile peşkirlerin iki uçlarının süslendiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Bozcaada'dan Yadigâr Tekstiller Üzerine Bir Araştırma
Toplumlarin kulturunde yer alan onemli ogelerden biri de geleneksel tekstillerdir. Turk kulturu k... more Toplumlarin kulturunde yer alan onemli ogelerden biri de geleneksel tekstillerdir. Turk kulturu koklu bir gecmise sahip ve gunumuze dek gecmise dair kulturel ogeleri devam ettire gelmis bir nitelik tasir. Bu baglamda kulturel ogeler ve geleneklerin bir alt siniflamasinda da tekstil el sanatlari dikkati cekmektedir. Canakkale ili Bozcaada yoresine ozgu tekstil el sanati urunleri incelenmis, yorede kaynak kisilerle yapilan karsilikli gorusmeler sonucunda kendilerine aile buyuklerinden yadigâr kalan tekstil urunlerine tarihi bir taniklik edilmistir. Yorede 2007 yilinda alan arastirmasi survey teknigi ile kisisel koleksiyonlarda bulunan veya gunluk hayatta kullanilmaya devam eden atalardan yadigâr kalan tekstil urunleri kaynak kisilerle yapilan karsilikli gorusmeler neticesinde fotograflanarak belgelenmis ve 2018 yilinda 10 adet fotograf ve belge uzerinde incelemeye gidilmistir. Her bir tekstil urunu icin “Yoresel Tekstil Urunleri Alan Arastirmasi Belgeleme Fisi” tasarlanmistir ve tekstillerin dokusal yuzey tur ozellikleri, teknik bilgileri ve uretimlerine iliskin bilgilere yer verilmistir. Bozcaada’ya yerlesmis insanlarin yasantilarina yansiyan adaya yakin diger yerlerden esintili kulturel izlerin ve halkin ekonomik gecimiyle harmanlanan kulturel orgelerin tanitilmasi amaclanmistir. Tekstillerde yoreye ozgu motiflerin olmasi, renk ve kompozisyon ozellikleri, kullanim yeri ve ozellikleri Turk kulturune onemli bir kaynak saglar. Arastirmada yoreye ozgu bezeklerin kurdele, uzum salkimi, camii, servi agaci ve altin kupe oldugu, bu bezeklere donemin Rokoko uslubunun yansitildigi ortaya cikmaktadir. Yadigâr tekstillerin uzerinde gorulen islemelerin ipek ve pamuklu kumaslar uzerine uygulandigi, giyim amacli kullanilan gomlek ve belde kullanilan en olarak bilinen kumasin ise el dokumasi pamuklu oldugu, tekstillerin giyimde ve ev dekorasyonunda kullanilmis urunler oldugu saptanmistir. Turk kulturune ozgu tekstil urunlerinin yeni nesillere tanitilmasi onemli bir gorev olmalidir.
Insanlarin giyimleri bir yerlesim yerinin cografik yapisina, ekonomik sartlarina, moda anlayisina... more Insanlarin giyimleri bir yerlesim yerinin cografik yapisina, ekonomik sartlarina, moda anlayisina, teknolojiyi kullanma duzeyine, geleneklerine ve inanc sistemine gore degisiklik gostermektedir. Bu baglamda Sivas’a bagli Yildizeli ilcesinin Banaz ve Yaglidere koylerine ait Alevi kadin giyimi uzerinde de belirtilen faktorlerden bazilarinin etkileri bulunmaktadir. Gunumuzde Banaz ve Yaglidere koylerinde varligini devam ettiren Alevi kadin giyimlerinin tespit edilmesi ve tanitilmasi amaciyla Kasim 2011’de yorelere gidilmistir. Kadin giyimini olusturan elemanlarin tespit edilmesinde bilimsel arastirma yontemlerinden biri olan survey (betimleme) yontemi kullanilmistir. Bu yontem; Banaz ve Yaglidere koylerinde yapilan gozlemler, koy muhtarlari, yore insanlari ve Yildizeli ilcesinde Kaymakamlik ve Halk Egitim Merkezinde calisan kamu gorevlileri ile gerceklestirilen karsilikli gorusmeler sonucu edinilen bilgiler ve kadin giyimine yonelik fotograflar kullanilarak uygulanmistir. Ayrica yazili...
Yakın Doğu kültürü, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kültür merkezlerine kaynaklık ettiği gibi kültür... more Yakın Doğu kültürü, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kültür merkezlerine kaynaklık ettiği gibi kültürel izleri de pek çok alanda hissedilen köklü bir geçmişe dayanır. Özellikle sanat ve tasarım uygulamalarında sanatçılara, tasarımcılara ve sanatsal alanlarda girişimde bulunmak isteyen amatörlere geniş bir ufuk sağlar. Uluslararası perspektifte söz konusu coğrafyalardaki etnografya müzeleri, sanat galerileri, özel koleksiyonları barındıran kuruluşları ve üniversite müzelerinde çoğu kez Yakın Doğu kültür ve sanatı için ayrılmış bir bölüm görmek mümkündür. Makalede, Kuzey Avrupa ülkelerinden Litvanya'da bulunan Alexandre Vassiliev'in koleksiyonunda yer alan Avrupalı modacıların Osmanlı stilinden esinlenerek tasarladıkları giysiler literatür ve müze kayıt bilgileri doğrultusunda ele alınacaktır. Araştırma kapsamında incelenen Yakın Doğu etkili bazı giysilerin tasarımcıları belli olmamakla birlikte Avrupalı modacılar tarafından tasarlandıkları kesinlik kazanmaktadır. Zevklerin, estetik fikirlerin, alışkanlıkların, modanın kültür dokusunu oluşturan her şeyin güzelliğini korumak, Alexandre Vassiliev Vakfı'nın amacını oluşturmaktadır. Türkiye coğrafyasında geçmişten günümüze miras olarak aktarılabilmiş soyut ve somut olmayan kültür ve sanat değerlerinin korunması bağlamında bu vakıf örneğinde olduğu gibi kapsamlı ve ihtisaslaşmış vakıf ve müzelerin yaygınlaştırılmasının önemli bir konu olduğu kanaatine varılmıştır.
İnsanların giyimleri bir yerleşim yerinin coğrafik yapısına, ekonomik şartlarına, moda anlayışına... more İnsanların giyimleri bir yerleşim yerinin coğrafik yapısına, ekonomik şartlarına, moda anlayışına, teknolojiyi kullanma düzeyine, geleneklerine ve inanç sistemine göre değişiklik göstermektedir. Bu bağlamda Sivas'a bağlı Yıldızeli ilçesinin Banaz ve Yağlıdere köylerine ait Alevi kadın giyimi üzerinde de belirtilen faktörlerden bazılarının etkileri bulunmaktadır. Günümüzde Banaz ve Yağlıdere köylerinde varlığını devam ettiren Alevi kadın giyimlerinin tespit edilmesi ve tanıtılması amacıyla Kasım 2011'de yörelere gidilmiştir. Kadın giyimini oluşturan elemanların tespit edilmesinde bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan survey (betimleme) yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem; Banaz ve Yağlıdere köylerinde yapılan gözlemler, köy muhtarları, yöre insanları ve Yıldızeli ilçesinde Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezinde çalışan kamu görevlileri ile gerçekleştirilen karşılıklı görüşmeler sonucu edinilen bilgiler ve kadın giyimine yönelik fotoğraflar kullanılarak uygulanmıştır. Ayrıca yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler de araştırma kapsamında ele alınmıştır. İki köye ait giyim özellikleri sonuç bölümünde karşılaştırılarak verilmiştir. İki yörenin Alevi kadın giyiminin farklılık göstermesine rağmen halkın her iki köyde de kültürlerini devam ettirdiği anlaşılmaktadır. Kültür unsurlarından biri olan yöresel giyimlerin Banaz köyünde özel günlerde, Yağlıdere köyünde ise hem günlük olarak hem de özel günlerde kullanıldığı saptanmıştır.
Evaluation of Participations in Painting Activities of the People Who Work in Intensive Work Tempo Except
Sanat, insanlara yaşamları için yeni bir perspektif sunmaktadır. Pek çok insan sanatsal aktivitel... more Sanat, insanlara yaşamları için yeni bir perspektif sunmaktadır. Pek çok insan sanatsal aktivitelere katılmaktan hoşlanmaktadır. Genellikle, sanat alanları dışında farklı iş kollarında yoğun olarak çalışan ve dinlenmeye çok az vakti olan kişiler, kendilerine rahatlatıcı yollar bulmayı tercih etmektedirler. Bu yollardan birisi de sanattır. Türkiye'nin bir ili olan Çanakkale'de, dinlenmek için yalnızca hafta sonlarının bulunduğunu ifade eden elli kişi ile yapılan röportajda, bu kişilerin genellikle resim yapmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir. Kendilerine, bu sanat dalını niçin tercih ettikleri sorulduğu zaman, kendilerini mutlu ve rahatlamış hissettikleri yönünde ifadeler elde edilmiştir. Bu araştırmada, 35-45 yaşları arasında bulunan elli kişi ile yapılan röportajda verilen cevaplara göre, sanatın önemi ve insanlar üzerindeki etkileri incelenmiştir.
XIX. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğunda sanat alanında yenileşmenin başladığı bir dönemdir. Bu döne... more XIX. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğunda sanat alanında yenileşmenin başladığı bir dönemdir. Bu dönemde Oryantalizm etkisi ile İstanbul'a Batıdan pek çok sanatçı gelmiştir. Bunların arasında İtalyan ressamlar Preziosi, Mango ve Zonaro yer alır. Sanatçılar, İstanbul'da halkın her halini resmederek günümüze ulaşan ölümsüz eserler yaratmışlardır. Bu çalışmanın amacı, söz konusu sanatçıların tablolarında betimlenen XIX. yüzyıl İstanbul kadın giyimlerinin kumaş, model ve süsleme özelliklerini ortaya koymaktır. Oryantalist ressamlardan Amadeo Preziosi'nin, Fausto Zonaro ve Leonardo de Mango'nun, XIX. yüzyıl fotoğraflarından daha değerli olarak kabul edilebilecek, Osmanlı kadın giyim özelliklerinin yansıdığı tabloları, literatür bilgisi ile konumuz kapsamında yorumlanmıştır.
Türk kültüründe estetik olan eşyanın yaşam alanlarına girmesi ve nesillere aktarılması ananeleşmi... more Türk kültüründe estetik olan eşyanın yaşam alanlarına girmesi ve nesillere aktarılması ananeleşmiştir. Orta Asya coğrafyasından Anadolu ve Avrupa'ya taşınan Türklere özgü olan kültürel öğeler günümüzde elimize geçen örneklerden anlaşılmaktadır. Tekstil malzemesi doğal ortamın koşulları gereği çok fazla dayanım göstermeyebilir. Tarihî önemdeki etnografik eserlerden peşkirler de bu bağlamda düşünülmektedir. Türkler atalarından kalan somut ürünlerin reprodüksiyonunu yaparak özünü koruma ve aktarmayı amaçlamışlardır. Somut olan etnografik eserler grubunda yer alan peşkirler insanların güzellik anlayışını bize tanıtır. Makalede Çanakkale Ayvacık ilçesi Yeşilyurt köyünde tekstil el sanatı ürünü yedi peşkir örneğinin fotoğraflanıp belgelenmesi sağlanmış, peşkirleri günümüzde özenle saklayan ve sehpalarında, vitrinlerinde sergileyen ev sakinlerinin aktardığı bilgiler ışığında ait oldukları dönem, kullanım yerleri, yüzey dokuma ve süsleme özellikleri, üretimlerine ilişkin diğer teknik özellikler ve süsleme detayları incelenmiştir. Ataların güzellik algısının yansıtıldığı peşkirler ile geçmişten gelen kültürel tekstil envanterimizin oluşturulması amaçlanmıştır. Yöreye gidilerek ürün sahipleri ile röportaj yapılmış, edinilen bilgiler kaydedilmiş ve fotoğraflar çekilmiştir. İncelenen peşkirlerin el tezgâhlarında dokunduğu, ölçülerinin değişiklik gösterdiği, altı peşkirin el işlemesi desenlerden oluştuğu, bir tanesinin desenlerinin dokuma tezgâhında yapılmış olduğu, canlı renklerden bezekler oluşturulduğu, bu renklerin doğal boyalarla olmayıp kimyasal yöntemlerle renklendirildiği ve dolayısıyla çok eski bir tarihlendirme yapılamayacağı, elle yapılan dantel işi ile peşkirlerin iki uçlarının süslendiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Bozcaada'dan Yadigâr Tekstiller Üzerine Bir Araştırma
Toplumlarin kulturunde yer alan onemli ogelerden biri de geleneksel tekstillerdir. Turk kulturu k... more Toplumlarin kulturunde yer alan onemli ogelerden biri de geleneksel tekstillerdir. Turk kulturu koklu bir gecmise sahip ve gunumuze dek gecmise dair kulturel ogeleri devam ettire gelmis bir nitelik tasir. Bu baglamda kulturel ogeler ve geleneklerin bir alt siniflamasinda da tekstil el sanatlari dikkati cekmektedir. Canakkale ili Bozcaada yoresine ozgu tekstil el sanati urunleri incelenmis, yorede kaynak kisilerle yapilan karsilikli gorusmeler sonucunda kendilerine aile buyuklerinden yadigâr kalan tekstil urunlerine tarihi bir taniklik edilmistir. Yorede 2007 yilinda alan arastirmasi survey teknigi ile kisisel koleksiyonlarda bulunan veya gunluk hayatta kullanilmaya devam eden atalardan yadigâr kalan tekstil urunleri kaynak kisilerle yapilan karsilikli gorusmeler neticesinde fotograflanarak belgelenmis ve 2018 yilinda 10 adet fotograf ve belge uzerinde incelemeye gidilmistir. Her bir tekstil urunu icin “Yoresel Tekstil Urunleri Alan Arastirmasi Belgeleme Fisi” tasarlanmistir ve tekstillerin dokusal yuzey tur ozellikleri, teknik bilgileri ve uretimlerine iliskin bilgilere yer verilmistir. Bozcaada’ya yerlesmis insanlarin yasantilarina yansiyan adaya yakin diger yerlerden esintili kulturel izlerin ve halkin ekonomik gecimiyle harmanlanan kulturel orgelerin tanitilmasi amaclanmistir. Tekstillerde yoreye ozgu motiflerin olmasi, renk ve kompozisyon ozellikleri, kullanim yeri ve ozellikleri Turk kulturune onemli bir kaynak saglar. Arastirmada yoreye ozgu bezeklerin kurdele, uzum salkimi, camii, servi agaci ve altin kupe oldugu, bu bezeklere donemin Rokoko uslubunun yansitildigi ortaya cikmaktadir. Yadigâr tekstillerin uzerinde gorulen islemelerin ipek ve pamuklu kumaslar uzerine uygulandigi, giyim amacli kullanilan gomlek ve belde kullanilan en olarak bilinen kumasin ise el dokumasi pamuklu oldugu, tekstillerin giyimde ve ev dekorasyonunda kullanilmis urunler oldugu saptanmistir. Turk kulturune ozgu tekstil urunlerinin yeni nesillere tanitilmasi onemli bir gorev olmalidir.
Insanlarin giyimleri bir yerlesim yerinin cografik yapisina, ekonomik sartlarina, moda anlayisina... more Insanlarin giyimleri bir yerlesim yerinin cografik yapisina, ekonomik sartlarina, moda anlayisina, teknolojiyi kullanma duzeyine, geleneklerine ve inanc sistemine gore degisiklik gostermektedir. Bu baglamda Sivas’a bagli Yildizeli ilcesinin Banaz ve Yaglidere koylerine ait Alevi kadin giyimi uzerinde de belirtilen faktorlerden bazilarinin etkileri bulunmaktadir. Gunumuzde Banaz ve Yaglidere koylerinde varligini devam ettiren Alevi kadin giyimlerinin tespit edilmesi ve tanitilmasi amaciyla Kasim 2011’de yorelere gidilmistir. Kadin giyimini olusturan elemanlarin tespit edilmesinde bilimsel arastirma yontemlerinden biri olan survey (betimleme) yontemi kullanilmistir. Bu yontem; Banaz ve Yaglidere koylerinde yapilan gozlemler, koy muhtarlari, yore insanlari ve Yildizeli ilcesinde Kaymakamlik ve Halk Egitim Merkezinde calisan kamu gorevlileri ile gerceklestirilen karsilikli gorusmeler sonucu edinilen bilgiler ve kadin giyimine yonelik fotograflar kullanilarak uygulanmistir. Ayrica yazili...
Uploads
Papers by Aylin ÖZCAN