Papers by Amparo Barrachina
Primeros resultados del estudio cerámico de las fases del Bronce Tardío y Final de Oropesa la Vella (Oropesa, Castelló)
Quaderns de prehistòria i …, 2004
La localització de dos noves urnes procedents de la necròpolis de La Montalbana ens va donar la p... more La localització de dos noves urnes procedents de la necròpolis de La Montalbana ens va donar la possibilitat de revisar els materials publicats a l'any 1975, al mateix temps que ens permetia fer un estudi antropològic dels restes trobats en una d'elles. Situació que aprofi tàrem per incloure el contingut d'un altra urna, igualment troballa casual, procedent de La Vilavella. Els resultats d'aquest estudi es el que presentem ací. Résumé La localisation de deux nouvelles urnes de la nécropole de La Montalbana nous a données lieu à la révision des matériaux publiés en 1975, en nous permettant de faire, au même temps, une étude anthropologique des restes trouvés dans une d'elles. Situation dont nous profi tons pour étudier les restes d'une autre urne qui vient de La Vilavella. Les résultats de ces études sont ce que nous présentons dans ce travail.
Aproximación al estudio de las fíbulas tipo "Alexía": el ejemplar procedente del Pic dels Corbs, Sagunt (Valencia)
Ii Congreso De Arqueologia Peninsular Zamora Del 24 Al 27 De Septiembre De 1996 Vol 3 1999 Isbn 84 8138 367 8 Pags 405 412, 1999
Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló, 2019
Presentem en aquest treball la necròpoli túmular de El Periquité en la qual vàrem realitzar un so... more Presentem en aquest treball la necròpoli túmular de El Periquité en la qual vàrem realitzar un sondeig en 2017. Es tracta d'un espai funerari de xicoteta grandària associat a un poblat situat a 200 metres. En ella es registren tant túmuls circulars com cambres rectangulars. A partir de l'aixovar i la tipologia de la cambra funerària hem establit la seua cronologia en l'ibèric Antic. El treball està dividit en dues parts. La primera dedicada a la descripció de l'excavació i els seus resultats. La segona dedicada a sintetitzar el que fins ara coneixem sobre les necròpolis de l'Alt Millars.
Variations Des Modèles Constructifs Dans La Séquence Du Pic Dels Corbs De Sagunt
During the excavations of the year 2007 at the Iron Age settlement in Los Morrones I (Cortes de A... more During the excavations of the year 2007 at the Iron Age settlement in Los Morrones I (Cortes de Arenoso), three habitation areas affected by fire were documented, providing plenty of charred wood remains. Since these woods might have been part of building structures, they may supply data about their use in construction during that period.
De la prospección a la excavación
Quaderns de prehistòria i …, 2008
Resumen En este trabajo se presentan los datos preliminares del análisis faunístico del poblado d... more Resumen En este trabajo se presentan los datos preliminares del análisis faunístico del poblado del Pic dels Corbs. El objetivo del estudio es la aproximación a los modelos de gestión ganadera ya las prácticas cinegéticas desarrolladas a lo largo de las cinco fases de ocupación del ...

… de prehistòria i …, 2000
El inicio de este proyecto de intervención es resultado del interés manifiesto de la Dirección Ge... more El inicio de este proyecto de intervención es resultado del interés manifiesto de la Dirección General de Promoción Cultural y Patrimonio Artístico, que nos encargó un proyecto de intervención con la orientación básica de realizar tres catas arqueológicas de 3 por 3 metros de superficie y un plano topográfico del recinto amurallado. Posteriormente, se diseñó un proyecto adaptado a las necesidades y objetivos de la intervención, concretando las actuaciones y localizando las áreas a estudiar. Este proyecto está plenamente justificado por el estado de abandono y ruina que presenta el monumento, y especialmente por el desconocimiento que esto ha generado sobre sus avatares históricos. Como se comenta en el apartado siguiente, han desaparecido la práctica totalidad de sus estructuras internas, y el estado de la muralla y torres del recinto es precario. Así pues, se hacía necesaria una primera intervención encaminada a recoger información de 357

dialnet.unirioja.es
Se expone en este trabajo un estudio del poblamiento a lo largo del segundo milenio y primer terc... more Se expone en este trabajo un estudio del poblamiento a lo largo del segundo milenio y primer tercio del primero existente entre las tierras costero-litorales del golfo de León hasta la bahía de Málaga, caracterizadas por la presencia de cordones lagunares, albuferas y marjales. Este amplio territorio se fue gradualmente ocupando por poblaciones culturalmente adscritas a culturas de la edad del bronce, especialmente a partir de la última fase de la misma. Fue a partir del siglo-XI cuando se incrementó la presencia de yacimientos litorales. Hubo pues, un cambio gradual en los modos de subsistencia y explotación económica por parte de poblaciones del interior, las cuales a partir de inicios del bronce final fueron ocupando territorios próximos al mar. Résumé On expose dans ce travail une étude du peuplement tout au long du second millénaire et du premier tiers de du d'abord existant entre les terres côtier-littoraux du golfe de Lion jusqu'à la baie de Málaga, caractérisées par la présence de cordons lagunaires, étangs et marais. Ce vaste territoire on a progressivement été spécialement occupé par des populations culturellement assignées à des cultures de l'âge du bronze, spécialement à partir de la dernière phase de cette periode. Il a été à partir du siècle-XI quand on a augmenté la présence de gisements côtiers. A donc eu, un changement progressif dans les modes de subsistance et une exploitation économique par des populations de l'intérieur, lesquelles à partir de débuts du bronze final ont occupé des territoires proches à la mer.

"o mate mala ponzoña a pastor de tal manera, que tiene cuerno con miera, y no les urta la roña" (... more "o mate mala ponzoña a pastor de tal manera, que tiene cuerno con miera, y no les urta la roña" (Coplas de Mingo Revulgo, VIII, 3, siglo XV) Resumen Se describen diversos conjuntos pétreos existentes en el Bajo Aragón y en comarcas castellonenses, presentando petroglifos "ramiformes", cuya finalidad era de servir como hornos para destilar aceite de enebro, destinado a un uso terapéutico en el medio rural. De dificil determinación crono-cultural se les considera elementos rupestres intemporales destinados a una práctica social de unos remedios curativos dentro de una medicina popular secular. Esta interpretación "utilitaria" restringida al tipo "ramiforme/hojiforme/arboriforme", se contrapone a la visión simbólica o sacral que tienen de dichos petroglifos algunos prehistoriadores. Resum Es descriuen diferents conjunts petris existents al Baix Aragó i en comarques castellonenques, amb petroglifs "ramiformes", la finalitat dels quals fou de utilitzar-los com a forns per a destil•lar l'oli de ginebró, destinat a fer un ús terapeutic en el medi rural. De dificil determinació crono-cultural se'ls considera com a elements rupestres intemporals destinats a una pràctica social d'uns remeis curatius dins d'una medicina popular secular. Dita interpretació "utilitaria" restringida al tipus "ramiforme/hojiforme/arboriforme", es contraposa a la visió simbòlica o sacral que tenen dels esmentats petroglifs alguns prehistoriadors.
Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló, 2019
Els treballs realitzats a l’espai de la Masia de la Leguna han posat de manifest la intensa activ... more Els treballs realitzats a l’espai de la Masia de la Leguna han posat de manifest la intensa activitat antròpica que sofreixen determinats espais de muntanya.
A l'any 1999 es va trobar una necròpolis islàmica a l'interior de ciutat vella de Sogorb, en la q... more A l'any 1999 es va trobar una necròpolis islàmica a l'interior de ciutat vella de Sogorb, en la que se excavaren 38 fosses amb un total de 54 individus de diferents edats. En aquest article presentem les dades de l'estudi antropològic, que ens mostra una població amb una bona qualitat de vida, sense massa mortaldat infantil i amb poques enfermetats, que podia arribar a una edat avançada per l'època. D'altra banda, es proposen les dades cronològiques per la utilització d'aquest espai, a partir dels darrers treballs duts a terme en Sogorb, que ens donen dades anteriors al segle XI.
L'evolució dels grups culturals del bronze final i del ferro al País Valencià: estat de la qüestió i problemàtica
La Leguna de Cortes de Arenoso a través de les prospeccions del SIAP: aproximació a la dinàmica històrica d'un espai de muntanya
catalaEls treballs realitzats a l’espai de la Masia de la Leguna han posat de manifest la intensa... more catalaEls treballs realitzats a l’espai de la Masia de la Leguna han posat de manifest la intensa activitat antropica que sofreixen determinats espais de muntanya. EnglishThe study has been realized in the territorial context of the masia de la Leguna have revelated the intense anthropic activity in mountain landscapes.
En Balaguer 1 (Portell de Morella), gènesi i evolució d'una comunitat rural del ferro antic a la comarca d'Els Ports
Información del artículo En Balaguer 1 (Portell de Morella), gènesi i evolució d'una comunita... more Información del artículo En Balaguer 1 (Portell de Morella), gènesi i evolució d'una comunitat rural del ferro antic a la comarca d'Els Ports.

Scientific Reports
Historical records document medieval immigration from North Africa to Iberia to create Islamic al... more Historical records document medieval immigration from North Africa to Iberia to create Islamic al-Andalus. Here, we present a low-coverage genome of an eleventh century CE man buried in an Islamic necropolis in Segorbe, near Valencia, Spain. Uniparental lineages indicate North African ancestry, but at the autosomal level he displays a mosaic of North African and European-like ancestries, distinct from any present-day population. Altogether, the genome-wide evidence, stable isotope results and the age of the burial indicate that his ancestry was ultimately a result of admixture between recently arrived Amazigh people (Berbers) and the population inhabiting the Peninsula prior to the Islamic conquest. We detect differences between our sample and a previously published group of contemporary individuals from Valencia, exemplifying how detailed, small-scale aDNA studies can illuminate fine-grained regional and temporal differences. His genome demonstrates how ancient DNA studies can capt...

Resumen En este trabajo presentamos las estructuras constructivas y los materiales de la fase III... more Resumen En este trabajo presentamos las estructuras constructivas y los materiales de la fase III del Pic dels Corbs de Sagunt, así como las dataciones de C-14. Este emblemático yacimiento saguntino ha proporcionado a lo largo de las excavaciones que llevamos a termino durante doce años, una fase con materiales meseteños decorados con motivos realizados con la técnica del boquique y excisión con fechas entorno al cambio del II al I milenio, lo que los sitúa más cerca del bronce final que del bronce tardío o reciente. Su presencia se vincula a los niveles excavados en Orpesa la Vella (Orpesa del Mar) y Castellet d'en Nadal (Castelló de la Plana). Résumé Dans ce travail nous présentons les structures constructives et les matériels de la phase III du Pic dels Corbs de Sagunt, ainsi que les datations de C-14. Ce gisement emblématique saguntino a fourni au long des excavations que nous portons à terme pendant douze ans, une phase avec matériels meseteños décorés avec motives réalisés avec la technique du boquique et excisión, avec dates a les alentours du IIe au I millénaire ce qui les situe plus près du bronze final que du bronze tardif ou récent. Sa présence est liée aux niveaux fouillés dans les gisements d'Orpesa la Vella (Orpesa del Mar) et Castellet d'en Nadal (Castelló de la Plana).
La Liorna Comuna de Castellfort (Lis Pons, Castelló). Evolución de un poblado desde el Hierro Antiguo hasta época iberorromana
Iberos Del Ebro Actas Del Ii Congreso Internacional 2012 Isbn 978 84 940565 1 2 Pags 217 224, 2012
Quaderns De Prehistoria I Arqueologia De Castello, 2012
Resum Presentem en aquest breu article els resultats de l'estudi dels materials procedents de l'e... more Resum Presentem en aquest breu article els resultats de l'estudi dels materials procedents de l'excavació realitzada en l'exterior de l'església de Traiguera, a la comarca del Baix Maestrat. El conjunt ha aportat un nombre important de ceràmiques d'època ibèrica i romana, a més de ceràmica a mà i altres elements metàl•lics junt a restes d'estructures muraries. Resumen Presentamos en este breve artículo los resultados del estudio de los materiales procedentes de la excavación realizada en el exterior de la iglesia de Traiguera, en la comarca del Baix Maestrat. El conjunt ha aportado un numero importante de cerámicas de época ibérica y romana, a demás de cerámica a mano y otros elementos metálicos junto a restos de estructuras.
Uploads
Papers by Amparo Barrachina