Papers by Ahmet Metin Kütük

Turkiye Selcuklu Devleti’nin kurulus sureci soz konusu oldugunda modern arastirmacilar genellikle... more Turkiye Selcuklu Devleti’nin kurulus sureci soz konusu oldugunda modern arastirmacilar genellikle Kutalmis oglu Suleyman-sah’in faaliyetlerine odaklanmaktadir. Oysaki Kutalmis’in Alp Arslan tarafindan maglup edilerek oldurulmesinden sonra Anadolu’ya gelen ve burada bir varlik mucadelesi veren dort oglu arasinda Suleyman-sah kadar Mansur’un faaliyetleri de Anadolu topraklarinda bir Selcuklu subesinin kurulmasi noktasinda onem arz etmektedir. Diger kardeslerin Kuzey Suriye’de kalmasinin aksine bu bolgede kendilerine hareket alani bulunmadigini cabucak kavrayan Mansur ve Suleyman, Bati Anadolu’ya yonelerek Bizans’in saltanat kavgalarina mudahil olmuslar ve donemin politik sartlarindan istifade ile bu uzak hedeflerini gerceklestirmeye calismislardir. Baslangicta guclu bir isbirligi yaptiklari bilinen bu iki kardesin daha sonra Anadolu’da kurulacak Selcuklu Devleti’nin lideri olma hususunda karsi karsiya geldikleri iddia edilir. Bu makalede, donemin kaynaklarinda yer alan bilgiler uzerin...

Journal Of History School, 2018
Selçuklu Çağı, Türk tarihinin en hareketli dönemlerinden biri olmuştur. Bu hareketlilik, siyasi i... more Selçuklu Çağı, Türk tarihinin en hareketli dönemlerinden biri olmuştur. Bu hareketlilik, siyasi ihtiraslar ve saltanat kavgaları bağlamında da kendini göstermiştir. Türk devlet geleneğinde yasayla kayıt altına alınmış bir başa geçme sistemi olmadığından hükümdarlar ve halefleri arasındaki mücadelede rakibi savaşla bertaraf etme dışında farklı yöntemler uygulanmıştır. Tahta geçmek için rakibini zehirle öldürme, bu süreçte en kesin çözüm yollarından biri olarak görülmüş ve yaygın olarak kullanılmıştır. Baba, oğul ve kardeşler arasında muhteris idare adamlarının da telkini ve teşvikiyle gerçekleşen bu durum, devletin güçlü olduğu dönemlerde siyasi boşluklara ya da fetret devirlerine sebep olduğundan devletin bekasını olumsuz etkilemiştir. Zehirle öldürmenin, hanedan üyeleri dışında ümerâ ve ekâbir arasındaki rekabette de en yaygın bertaraf etme metodu olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu olayların anlatılması, Selçuklu Çağı'nın kriminal haritasının büyük ölçüde ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu makalede, Selçuklular zamanında zehirle suikast yönteminin detayları, usul ve esasları ortaya konmaya çalışılacaktır.

Journal of Islamicjerusalem Studies, 2018
Ahmet KÜTÜK * ÖZ: Haçlıların doğuyu istila ettiği sancılı süreçte Anadolu, Suriye ve Irak toprakl... more Ahmet KÜTÜK * ÖZ: Haçlıların doğuyu istila ettiği sancılı süreçte Anadolu, Suriye ve Irak topraklarının büyük kısmını bir arada tutmayı başarabilen Zengi Atabeyliği'nin, 1146 yılında kurucusu İmadüddin Zengi'nin ölümü sonrası kolayca dağılacağı öngörülüyordu. Fakat Zengi öldükten sonra diğer oğulları arasında sivrilen Nûreddin Mahmud, gerek cesareti, gerekse rakiplerine karşı sergilediği mücadele azmiyle babasının egemen olduğu toprakları daha da genişleterek ona iyi bir halef olduğunu göstermiştir. Suriye'de Halep şehrini merkez edinen Nûreddin, hem kendi hâkimiyet bölgesine hem de İslam dünyasına yönelik en büyük tehlikenin Haçlılar olduğunu iyi idrak etmişti. Bunlar arasında Antakya Haçlı Kontluğu, Nûreddin'in kuzey sınırını güvence altına almak için en çok odaklandığı kontluk olmuştu. Ayrıca Akdeniz sahillerinin önemli kısmını elinde bulunduran Ermeni Prensliği ile belli dönemlerde bölgeye sefer düzenleyen Bizans İmparatorluğu Nûreddin için kuzey sınırını tehdit eden çetin rakipler olmuştur. Bu makalede kaynaklarda Nûreddin Mahmud hakkında verilen bilgiler üzerinden onun kuzey bölgesindeki Haçlı, Ermeni ve Bizans gibi gayr-ı müslim devletlerle mücadelesi irdelenecek ve bu çerçevede Nûreddin'in kuzey politikasının esasları ortaya konmaya çalışılacaktır.
Uploads
Papers by Ahmet Metin Kütük