Papers by Πηνελοπη Τασουλα-Τεφα
ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Α) Παρουσιάστε τι συνιστά φυσιοκρατική πλάνη για το αγαθό σύμφωνα... more ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Α) Παρουσιάστε τι συνιστά φυσιοκρατική πλάνη για το αγαθό σύμφωνα με τον G.E. Moore και την ενορασιοκρατική άποψή του περί αγαθού.
«Από το 2000 π.Χ. μέχρι τον 3 ο μ.Χ. αιώνα ο αστικός πολιτισμός της Ευρώπης περιοριζόταν στη λεκά... more «Από το 2000 π.Χ. μέχρι τον 3 ο μ.Χ. αιώνα ο αστικός πολιτισμός της Ευρώπης περιοριζόταν στη λεκάνη της Μεσογείου. Σταδιακά και στην περίοδο από τον 17 ο μέχρι τον 19 ο αιώνα η «Ευρώπη» έχει οριστικά μετατοπιστεί προς τον Βορρά. Οι χάρτες 2 έως 5, στο κεφ. 1 (σελ.58-59) στου Σ.Β., μας δείχνουν ορισμένες από τις βασικές γεωγραφικές μεταμορφώσεις του ευρωπαϊκού χώρου. Με βάση τα όσα έχετε διαβάσει ως τώρα, αλλά και με τις γενικότερες ιστορικές γνώσεις σας, καταγράψτε και σχολιάστε τεκμηριωμένα αυτές τις αλλαγές εστιάζοντας ειδικότερα στις μεταβολές των ορίων και του «κέντρου» του ευρωπαϊκού χώρου.»
ΤΡΙΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Οι κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής επανάστασης απασχόλησαν ποικιλοτρ... more ΤΡΙΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Οι κοινωνικές επιπτώσεις της βιομηχανικής επανάστασης απασχόλησαν ποικιλοτρόπως πολλούς σύγχρονους. Ο Eugène Buret, νεαρός Γάλλος οικονομολόγος και δημοσιογράφος γράφει στα 1841 πως το μεγαλύτερο μυστήριο της εποχής είναι η αθλιότητα και πως αντί για τον «Πλούτο των Εθνών» με βάση τα οικονομικά μεγέθη οι οικονομολόγοι θα έπρεπε να ασχολούνται με τη «Φτώχεια των Εθνών». Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της Αγγλίας, σημειώνει ο Eugène Buret, υπάρχει ένας κυμαινόμενος πληθυσμός, μια ανθρώπινη μάζα που οι καινούριες βιομηχανίες προσελκύουν αλλά την οποία αδυνατούν να απασχολήσουν σταθερά. Και συνεχίζει υποστηρίζοντας πως οι νέες βιομηχανίες επέβαλλαν στις εργατικές τάξεις μια τρομακτική αλλαγή : αντικατέστησαν την οικογενειακή εργασία με την εργασία στο εργοστάσιο.
ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ποιες μορφές πήρε το φαινόμενο της φτώχειας στην πρώιμη νεότερη Ε... more ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ποιες μορφές πήρε το φαινόμενο της φτώχειας στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη; Με αφετηρία τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιόδου, εστιάστε την προσοχή σας στις κύριες αιτίες του φαινομένου, στις επιπτώσεις που είχε στη συγκρότηση των αστικών και αγροτικών κοινοτήτων και τις σχετικές πολιτικές και αντιλήψεις που υιοθετήθηκαν και προωθήθηκαν από τις αρχές».
Uploads
Papers by Πηνελοπη Τασουλα-Τεφα