D’acord. Ara anem a prguntes de caire molt més pràctic. Suposéssim que demà matix vull fer la meva instal·lació d’Ubuntu. Un cop tinc el meu nou disc dur, sense cap sistema operatiu instal·lat, quins serien els passos a seguir per a la instal·lació d’Ubuntu? En el missatge anerior indicas el lloc web per a descarregar-se’l. Però com es pot fer això des d’un disc dur que no té cap sistema operatiu, a més de tenir connexió a Internet? Hi ha alguna mena de “disc d’arrencada” d’Ubuntu que permeti instal·lar-lo en un dic buit?
Gràcies de nou.
M’he pres l’atreviment de moure la teva consulta a un nou fil, perquè ja s’havia apartat molt del motiu principal de l’altre fil.
Convé aclarir exactament què vols fer. Vols tenir dos discos interns, un amb l’Ubuntu i un altre am un altre sistema operatiu? O vols tenir un disc extern des del qual puguis arrencar l’Ubuntu per anar-lo provant?
El primer pas de totes maneres és crear un USB amb la imatge d’instal·lació. Per això has de baixar-te la imatge i fer servir algun programa (per exemple, balenaEtcher) per cremar-la a l’USB.
Si de moment vols la segona opció, provar l’Ubuntu, amb aquest USB a més d’instal·lar pots provar-lo sense instal·lar.
Cap problema per moure la pregunta a un nou fil. I bona pregunta la que fas. En principi el que vull fer és substituir els meus dos discs durs actuals interns amb Windows per un únic disc dur intern amb Ubuntu. Tanmateix, vull també poder accedir de forma externa a aquests dos discs durs actuals un cop el nou hi estigui instal·lat internament (mai se sap el que et pots deixar als vells i que un dia pots necessitar).
Com que em fa por esconyar-ho tot. Fer la prova que suggereixes pinta bé. Si t’he entès correctament, el que hauria de fer és.
- No toco els discs durs actuals amb Windows.
- Em baixo la imatge d’instal·lació d’Ubuntu en un pendrive amb el programa aquest que esmentes.
- Connecto el pendrive al meu ordinador quan el tinc corrent amb Windows per a fer la prova?
Lamento el caràcter novell de la pregunta, però em jugo el pa amb el meu ordinador. 
Repasso els punts que dius:
- Correcte, de moment no toquis res
- Baixes la imatge, i la cremes al pendrive amb el programa que t’he comentat
- MIra al “Setup” de l’ordinador si et dóna l’opció d’iniciar l’ordinador (“Boot”) des del dispositiu USB. Si el disc dur amb el Windows està primer, s’iniciarà Windows tot i que tinguis el pendrive insertat a l’ordinador, i aleshores hauries de canviar l’ordre d’arrencada perquè arrenqui l’USB primer. Si no hi és, anirà a arrencar al disc dur.
- Inicies l’ordinador i s’hauria d’iniciar l’Ubuntu, donan-te l’opció de provar-lo o d’insta·lar-lo.
Alguns ordinadors també tenen una opció, generalment “F12” o alguna altra tecla de funció, que dona un menú d’arrencada des de diversos dispositius, Disc Dur, Pendrive, etc.
D’acord. Aleshores, pel fet de fer servir aquest pendrive amb l’Ubuntu no canvairà res dels meus discs durs actuals, oi? No voldria que el fet de canviar l’inici de l’ordinador m’impedeixi després de fer-lo servir amb normalitat.
I una altra pregunta. Aquest programa balenaEtcher l’he d’instal·lar al meu disc dur de Windows per a cremar l’Ubuntu al pendrive. No el necessitaré després al mateix pendrive, oi?
No canvia res, canviant l’ordre d’arrencada en la configuració inicial de l’ordinador, si no hi ha res a l’USB anirà a arrencar al disc dur i ja està.
Ara bé, és molt important tenir còpies de seguretat de les teves dades. No sols si finalment intentes instal·lar l’Ubuntu, sinó en general. Si tens dades importants, el disc dur on estan instal·lades pot fallar (no és més que un dispositiu físic que es va desgastant i per tant algun dia fallarà).
D’acord. I què em pots dir sobre la pregunta del balenaEtcher?
Per altra banda, jo ara tinc contractat un servei de VPS al qual accedeixo via mstsc des de Windows. Com hi podria accedir des d’Ubuntu?
El balenaEtcher és un programeta per crear USB arrencables a partir d’una imatge instal·lable (un fitxer amb extensió .iso), i corre en moltes plataformes. Sols et caldrà al Windows, a l’USB hi haurà tot el que cal per provar, i eventualment instal·lar si vols, l’Ubuntu.
Perdona però no sé què és VPS i mstc. Llegint he vist que VPS és un servidor remot i mstc és un programa de Microsoft per accedir remotament a l’escriptori del servidor remot, si ho he entés bé.
Mirant per l’equivalent a l’Ubuntu, he trobat que es pot accedir a aquests tipus de servidors instal·lant dos programes: rdesktop i xrdp. Però no sé si aquest VPS que dius és un servidor Windows o Linux, o què.
D’acord. I puc instal·lar el balena Etcher al mateix USB en què descarregaré la imatge de l’Ubuntu? Ho dic per a estaviar-me d’instal·lar cap programari més al meu disc dur actual.
Efectivament, un VPS és un servidor extern que tinc llogat per a emmagatzemat informació sensible meva. Hi accedeixo remotament com bé dius i hi té Windows instal·lat. Si ho entenc bé, aquests dos programes (rdesktop i xrdp) haurien d’estar instal·lats a l’Ubuntu per a poder fer-me accedir al VPS encara que corri amb Windows. És correcte?
El balenaEtcher l’has d’instal·lar a l’ordinador on et baixaràs la imatge “iso” de l’ubuntu i des d’on crearàs l’USB instal·lable. Totes les dades que hi hagi a l’USB es perdran, per tant l’hauràs de dedicar a això. Un cop instal·lat l’Ubuntu, ja pots fer servir l’USB pel que vulguis.
Els programes rdesktop i xrdp els hauràs instal·lar a l’Ubuntu. Una cosa que pots fer si vols provar a veure si et permeten accedir al teu VPS és iniciar l’Ubuntu en mode prova sense instal·lar encara (un cop tinguis l’USB per iniciar l’ordinador), i aquí ja pots provar d’instal·lar aquests programes i intentar accedir al VPS.
Potser seria convenient a aquesta alçada, ja que no ho tinc del tot clar, aclarir:
-
Quin marca i model d’ordinador és el que vols fer servir per instal·lar l’Ubuntu.
-
Quina és la configuració de discos durs actual.
-
Quin sistema operatiu té actualment l’ordinador, i la seva versió.
Crec recordar que deies que volies afegir un altre disc dur, però no sé com quedarà l’ordinador ni què voldràs fer amb els discos existents.
Vejam. Com que no vull tocar el meu ordinador per por d’espifiar-la, el que faré serà provar l’ububtu sobre un USP en un miniPC que no recordava que tenia. Aquesta és la configuració que té aquest miniPC:
- Sistema operatiu: Windows 11 domèstic.
- Capacitat disc dur intern únic: 20 GB.
- Memòria RAM: 8 GB
No vull instal·lar-hi l’Ubuntu, sinó només provar-lo des de l’USB. Per tant, si ho entenc correctament, hauré de fer això:
- Instal·lo el balenaEtcher al miniPC.
- Faig servir el balenaEtcher per a cremar l’iso d’Ubuntu a l’USB extern.
- Faig servir l’USB amb l’Ubuntu per a provar i visualitzar el nou SO, como ara instal·lar-hi la màquina virtual de Vindows, el programa d’accés remot al VPS, etc.
És correcte?
No has contestat la marca i model, perquè s’haurà de mirar quin processador té. Pel tipus d’ordinador, s’hauria de mirar alguna distribució més lleugera que l’Ubuntu estàndard.
Quina marca i model és l’ordinador?
Si et dono la marca i model del miniPC no serà útil, ja que només el vull fer servir com a prova, com he dit. El que vull al cap i a la fi és substituir el meu ordinador personal, no el miniPC.
Tan rellevant és la marca? Vols dir que marques diferents funcionen amb versions d’Ubuntu diferents?
El miniPC segurament no té prou prestacions per provar l’Ubuntu, i tampoc no sé si ho podràs configurar per iniciar des de l’USB. Per això ho pregunto, em sorprèn que pugui tenir Windows 11 instal·lat, però.
La marca no és important, però el tipus de processador sí és important, la versió estàndard de l’Ubuntu és per a ADM 64 bits, que és l’habitual avui en dia (i des de fa més de 10 anys) als PC. HI ha versions per a altres processadors, com ARM 64 i d’altres, més habituals per a miniPC, però la instal·lació no és l’estàndard.
Ja ho entenc. El mini PC és un NIPOGI GK3PLUS, amb 16 GB de RAM. La ROM és de 512 GB i la CPU és una Alder Lake N95. Si et cal alguna cosa més, m’ho dius.
D’acord, en dir “miniPc” vaig pensar que era un tipus ChromeBook o així. Aquest es veu adequat per a Linux, tot i que he buscat una mica i no he vist gaires informacions sobre instal·lacions de distribucions de Linux. Però el processador, discos, gràfica, etc, es veuen adequades. Si fas servir Wifi s’haurà de veure si està suportat per a Linux, però ho podràs veure si ho pots iniciar en mode de prova.
Doncs ara et cal crear l’USB arrencable, i veure si pots iniciar el dispositiu posant-li aquest USB a un dels ports USB. Si continua arrencant ignorant-lo, hauràs de mirar si pots iniciar el “Setup” (no sé com es fa en aquest sistema, normalment hi ha una tecla de funció tipus F2 o així que s’ha de prémer tot just iniciar l’ordinador per entrar al “Setup”) i posar a l’ordre d’arrencada l’USB abans del disc dur.
Si vols instal·lar l’Ubuntu en un sistema diferent a aquest, no et servirà la prova per veure si funciona a l’altre sistema, sols et servirà per veure com es veu l’Ubuntu i provar alguns programes, o connectar-te al servidor que comentaves abans.
Molt bé. Una darrera consulta només a per a estar segur que no hi haurà cap problema. Des de l’USB podré provar l’Ubuntu SENSE haver-lo d’instal·lar en el MiniPC. Tot i que no hi tinc res de valor allà, no vull perdre l’actual llicència de Windows 11 que hi ha ara. És així?
Si l’USB s’inicia correctament, veuràs que a la primera pantalla t’oferirà dues opcions: Provar i Instal·lar. Escollint “Provar” iniciarà una sessió autònoma sense instal·lar res.
D’acord. I s’hi poden instal·lar programes a l’USB de prova? Estic pensant en la màquina virtual de Windows o el d’accés deservidor remot, per exemple.