Glede, tro og håp

Elin Miranda Gómez er den eneste engelsktalende medarbeideren i Det cubanske bibelselskapet. Hun har derfor et særlig ansvar for kommunikasjon og oppfølging av internasjonale samarbeidspartnere.

Portrettfoto av Elin Miranda Gómez
– Som bibelselskap er det ikke bare vår oppgave å dele ut bibler. Vi må også lære folk å bruke den, forstå den og leve den, sier Elin Miranda Gómez.

– Jeg begynner å kjenne dere nordmenn, sier hun.

– Ofte er dere litt tilbakeholdne og reserverte. Kanskje er det kulden fra hjemlandet? Men her på Cuba tiner dere fort opp.

På rett sted

Elin har økonomisk og teologisk utdannelse. Kombinert med en ildfull iver etter å spre Guds ord, gjorde det henne til en selvskreven kandidat da Bibelselskapet søkte etter en ny medarbeider.

– I 2017 ble jeg oppmerksom på en stillingsutlysning. Den kom fra det som den gangen het Bibelkommisjonen, og var åpent formulert. Jeg visste ikke eksakt hva jeg søkte på, avslører hun.

Det viste seg at arbeidet kombinerte alt det hun brant for.

– Jeg fikk sjansen til å forene det jeg hadde lært under utdannelsen med det kristne kallet. Det ga meg fra første stund følelsen av å være på rett sted.

– Å veilede de unge, be for dem og hjelpe dem med å vokse åndelig er svært meningsfullt for meg.

Elin Miranda Gómez -

Tro fra barndommen

Elin er født inn i en kristen familie. Både foreldrene og besteforeldrene hennes var pastorer.

– Likevel var det et personlig valg for meg å bli en kristen, sier hun.

Allerede som 11-åring kjente hun på et kall til å bringe evangeliet videre til andre mennesker.

– Derfor takker jeg Gud for jobben jeg fikk, og som gir meg mulighet til å gjøre Guds ord kjent gjennom Bibelselskapet.

I sin lokalmenighet leder hun et prosjekt for disippelutrustning. Målet er å utvikle ledere til kristent arbeid i ulike aldersgrupper.

– Jeg underviser både barn og tenåringer, men jeg er nok spesielt engasjert i ungdomsarbeidet. Å kunne veilede de unge, be for dem og hjelpe dem med å vokse åndelig, er svært meningsfylt, forteller hun.

Fra førersetet i en 30-40 år gammel Lada viser prosjektkoordinator Elin Miranda Gómez fram noen av biblene som i dag skal finne veien til en menighet. De store amerikanske bilene særpreger gatebildet på Cuba, men det gjør også de ikoniske bilene fra det gamle Sovjet.
Fra førersetet i en 30-40 år gammel Lada viser prosjektkoordinator Elin Miranda Gómez fram noen av biblene som i dag skal finne veien til en menighet. De store amerikanske bilene særpreger gatebildet på Cuba, men det gjør også de ikoniske bilene fra det gamle Sovjet.

Norske møter

– Du har også møtt flere norske ungdomsgrupper. Hvordan har du opplevd dem?

– Jeg tror få mennesker reiser fra Cuba uten å bli forandret. Her erfarer de et land, en kultur og et folk med få materielle goder, men med en dyp glede og sterk tro. Den varme mottakelsen og den ekte, smittende gleden de ser hos oss, utfordrer dem, forteller hun.

– Mange har fortalt meg at de reiser hjem med et ønske om å vise samme varme og omsorg overfor medmennesker i Norge.

– Hva kan nordmenn lære av cubanerne?

– De kan lære å stole på Gud uansett omstendigheter. Å leve i Guds ord dag for dag, og la gleden i Herren gi dem styrke. Nordmenn som kommer hit, ser at vi virkelig setter vår lit til Gud, og at vi lar Bibelens ord bli en levende del av hverdagen vår.

Portrettfoto av Elin Miranda Gómez

Ankerfestet hos Gud

Mange unge på Cuba har god utdannelse og høy formell kompetanse. Men det er ikke enkelt å få arbeid. Hvis de likevel får en jobb, opplever de at lønnen og mulighetene ikke står i forhold til innsatsen. Det har ført til at hele tre millioner cubanere har utvandret de siste 10–15 årene.

– Menighetene forsøker å minne ungdom på at Gud er med dem uansett hvor de er. Om de blir på Cuba eller reiser ut i verden, skal de ikke glemme at Gud går ved deres side. Kirken skal være et anker som holder Guds løfter fast, og være en kilde til håp – også i vanskelige tider, sier Elin.

Cubas gode, gratis utdanningssystem gjør de unge nysgjerrige og spørrende. I menighetene leser ungdom Bibelen sammen, de deltar i leker og konkurranser, og de tør å stille kritiske spørsmål til tekstene.
– Slik unngår vi at Bibelen blir en fjern og teoretisk bok. I stedet får den en praktisk relevans. Ungdommene får leve ut Guds ord i sin hverdag, sier Elin.

Bibelbehov

– Hva er ditt håp for framtiden til den cubanske kirken?

– Kirken vokser. Til tross for økonomiske utfordringer og utflytting ser vi at folket knyttes nærmere til Gud. Vi er overbevist om at framtiden er lys, for Gud er trofast.

– Og hva kan Bibelselskapet gjøre?

– Vi trenger flere bibler. Både trykte og digitale, men særlig trykte. Mange eldre, og mennesker i avsidesliggende områder, har ikke tilgang Internett eller digitale verktøy. Jo flere som kommer til tro, desto større blir behovet for bibler.

– Som bibelselskap er det ikke bare vår oppgave å dele ut bibler. Vi må også lære folk å bruke den, forstå den og leve den, understreker Elin.


Elin Miranda Gómez

«Selv blant ungdom på Cuba er det en stor glede i å holde en fysisk papirbibel i hendene. De noterer i den, merker av vers og gjør den til sin egen. Det er en dyrebar gave, et vitnesbyrd om at Gud er hos dem, og at hans ord er nær i livet deres.»

Elin Miranda Gómez -

Kirke og stat på Cuba

På Cuba er kirken og staten atskilte. Skolen underviser ikke i religion, og kirken blander seg ikke inn i statens utdanningspolitikk.

– Vi lærer om troen i kirken, ikke i klasserommet. Dermed oppstår det heller ikke konflikt mellom kirken og det offentlige. Ungdommene vet at det er i menigheten de henter åndelig næring.
– Samtidig vil kristen tro alltid være kontrakulturell, uansett om samfunnet er kapitalistisk, sosialistisk eller kommunistisk: Bibelens verdier utfordrer samfunnssystemet, uansett styresett.

Elin Miranda Gómez

Nyheter