Bibelen som kulturarv i politikk, samfunn og litteratur

På Litteraturhuset i Oslo samlet Norsk Gammeltestamentlig Selskap bibelforskere og kulturpersonligheter til seminaret Bibelen som kulturarv.

Klassekampens Tom Egil Hverven
Tom Egil Hverven holdt foredrag om hvordan Det gamle testamentet er til stede i Karl Ove Knausgårds romaner.

Norsk Gammeltestamentlig Selskap (NGTS) arrangerte nylig seminaret Bibelen som kulturarv på Litteraturhuset i Oslo. Dette ble et møtepunkt for bibelforskere fra institusjoner i Norden, Den norske kirke, Norske kirkeakademier og Bibelselskapet. Seminaret handlet om ulike perspektiver på Bibelen som kulturarv i politikk, samfunnet og litteraturen

Bibelen i politikk og samfunn

Hannah Strømmen fra Lunds universitet åpnet med foredraget Bibelen som overlever: Avfall, sekularisering, farsfigurer og andre muligheter. Hun satte fokus på hvordan Bibelen fortsatt er en sentral kulturell referanse, selv i et samfunn som i stor grad er blitt sekulært. Strømmen introduserte begrepet "textual waste" – bibelske tekster som ofte blir oversett, men som likevel spiller en viktig rolle i den kollektive bevisstheten. Hun snakket om hvordan Bibelen har blitt til en bakgrunnsklang i kulturen vår, der den er til stede uten å bli aktivt brukt.

Videre fulgte Ingunn Aadland fra MF Oslo med sitt blikk på skapelsesfortellinger i norske barnebibler, og Jan Inge Sørbø fra Volda, som utforsket hvordan Det gamle testamentet dukker opp i nyere norsk litteratur

Forfatter og forlagsredaktør Ulla Svalheim (t.v) i samtale med Hannah Strømmen fra Lunds universitet.
Forfatter og forlagsredaktør Ulla Svalheim (t.v) i samtale med Hannah Strømmen fra Lunds universitet.

Bibelen i litteraturen

Tom Egil Hverven og Jan Inge Sørbø, begge litteraturviter, journalister og forfatter, holdt foredrag om Bibelen i nyere norsk litteratur. Hverven fortalte om hvordan Det gamle testamentet er til stede i Karl Ove Knausgårds romaner. Han tok for seg hvordan Knausgård bruker bibelske temaer for å belyse eksistensielle spørsmål i sitt eget liv og verkene sine.

Jan Inge Sørbø viste hvordan Bibelen har satt spor i både skjønnlitteratur og poesi i Norge utover Knausgårds forfatterskap.

Aktiv samtale om Bibelen som kulturarv

Dagen ble avrundet med en engajsert panelsamtale om Bibelen som kulturarv. Her deltok biskop Kari Veiteberg, Kristin Gunleiksrud Raaum fra Norske Kirkeakademier, og Julian Kirkeby Lysvik fra Bibelselskapet. Panelet snakket om hvordan Bibelen fortsatt spiller en rolle i kulturen, også utenfor de religiøse sammenhengene, og samtalen mellom paneldeltakere og publikum var både innsiktsfull og engasjert.

Bøker hos Verbum skrevet av medlemmer av Norsk Gammeltestamentlig Selskap og andre deltakere på seminaret: