Books by Senem Dinç

Dernekler, topluluklar veya birlikler, insanları belirli ortak amaçlar doğrultusunda bir araya ge... more Dernekler, topluluklar veya birlikler, insanları belirli ortak amaçlar doğrultusunda bir araya getiren ve kent yaşamında dikkat çeken örgütlenmeler ya da sosyal ağlardır.
Anadolu ve Doğu Akdeniz kentleri de bu tür dernekler açısından zengin bir tarihsel geçmişe sahiptir.
Çeşitli araştırmacıların katkıda bulunduğu bu kolektif kitap, mezar stelleri, onurlandırma yazıtları gibi epigrafik buluntuların ya da çeşitli Eskiçağ kaynaklarının etkili şekilde kullanılması yoluyla Eskiçağda Anadolu ve Doğu Akdeniz kentlerindeki dernekler ve birlikler üzerine odaklanmakta, bu sayede kentsel yaşamdaki toplumsal ve sosyo-ekonomik ağları görünür kılmayı amaçlamaktadır.
***
Associations, communities or unions are organisations or social networks that bring people together for certain common purposes and attract attention in urban life. Anatolian and Eastern Mediterranean cities have a rich historical background in terms of such associations.
This collective volume, to which various scholars have contributed, focuses on associations and unions in ancient Anatolian and eastern Mediterranean cities through the efficient use of epigraphic finds such as funerary stelae, honorary inscriptions, and other ancient sources, and aims to make visible the social and socio-economic networks in urban life.

Hellenistik ve Roma Çağı Anadolu Okul Vakıfları
Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2021
Günümüz vakıflarının öncüleri sayılabilecek, ancak onlardan çok farklı bir dinî inanış ve toplum ... more Günümüz vakıflarının öncüleri sayılabilecek, ancak onlardan çok farklı bir dinî inanış ve toplum anlayışının ürünü olarak ortaya çıkmış ve şekillenmiş Hellenistik ve Roma çağlarına ait vakıflar, Eski Yunan dünyasında Klasik Çağ’dan itibaren uygulanan, Hellenistik ve Roma çağlarında da kendilerine yaygın bir kullanım alanı bulmuş kurumlardı. Bu kitapta onlar için “klasik vakıf” terimi kullanılmaktadır. Bu kullanımla okuyucunun zihninde, Orta Çağ ve sonrası vakıflardan onların ayrılmaları amaçlanmaktadır.
Klasik vakıflar gelir getirecek taşınabilir veya taşınmaz değerlerin bağışlandığı ve günümüz vakıflarına teorik olarak benzemekle birlikte pratikte çok farklı olan kurumlardı. Günümüz vakıflarından ayrılan en önemli yönleri ise kent devletinin denetimi altında olmalarına rağmen günümüzdekiler gibi tüzel bir kişilik olarak tanımlanmamış olmalarıydı.
Bu kitap Eskiçağ’da vakıf kavramını tüm yönleriyle izah ederek başlamaktadır ve bu dönemde görülen tüm vakıf türleri ve onların nasıl işletildiği hakkında bilgi vermektedir. Ardından vakıf türleri içerisinde Hellen ve Roma toplumlarında eğitimin nasıl finanse edildiğine odaklanılmaktadır. Vakıf, eğitim ve gymnasion’ların idaresi konularına ilgi duyan herkesin bu eserden faydalanacağı kanaatindeyiz.

Hellenistik ve Roma Çağları Likyası’nda Kent Birlikleri
Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2010
Sympoliteia, önceden bağımsız ve belki bazı amaçlar için kurumları ayrılmış topluluklarda, karakt... more Sympoliteia, önceden bağımsız ve belki bazı amaçlar için kurumları ayrılmış topluluklarda, karakterleri ayrı iki ya da daha fazla komşu kentin, politik birleşimini kapsar. Sympoliteia’da polis’lerin parçası olan vatandaşlar hem kendi kentlerinin vatandaşı hem de bir çeşit “birlik vatandaşı” idiler. Sympoliteia’nın en eski örnekleri M.Ö. V. yy.da Boiotia’daydı. Sympoliteia’lar sadece anakara Hellenleri’nde Klasik ve Hellenistik dönemlerde var olmamış bir de Hellenistik ve Roma İmparatorluk çağlarında Küçük Asya’da bazı kentler arasında görülmüşlerdir. Küçük Asya’daki sympoliteia’lar içinde Likya kentlerindeki sympoliteia’ların, Hellenistik Çağ’da başladığı ve Roma İmparatorluk Çağı’nın ilk üç yüzyılında devam ettiği görülmektedir.
Bu çalışmanın konusunu, Hellenistik ve Roma İmparatorluk çağlarında Likya’da var olan sympoliteia’lar oluşturur. Çalışma üç bölümde sunulmaktadır. Birinci bölüm, Likya Birliği’nin üyesi kentleri kapsar. İkinci bölümde Likya’daki Hellence yazıtlar görülen sympoliteia’lar anlatılmıştır. Bu bölümün konusu, Akalissos – Idebessos – Korma, Aperlai – Simena – Apollonia – Isinda, Arneai – Koroa – Çağman (?) – Kiltepe (?), Korydalla – Madamyssos, Korydalla – Pygela, Myra – Trebendai, Myra – Tyberissos/Teimiussa, Phaselis – Mnara, Phaselis – Tenedos, Termessos – Typallia, Trebenna – Onobara kentleri arasında var olan sympoliteia’lardır. Üçüncü bölüm, Arykanda – Tragallassos ve Oktapolis’te bir sympoliteia olasılığı hakkındadır.
Papers by Senem Dinç

Sophron. Güler Çelgin’e Armağan Yazılar, ed. Filiz Cluzeau & Özge Acar & Nilay Ediz Okur & Vicdan Taşcı, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2023
Antiochus III occupied many poleis along the south and west coasts of Asia Minor in 197 BC. Throu... more Antiochus III occupied many poleis along the south and west coasts of Asia Minor in 197 BC. Through Hellespont, he crossed to Thrace in 196 BC. His conquest of this territory had affected many poleis. This effect can be seen in two inscriptions from Euromos, which probably date to 197 BC. The first inscription records a symmachia agreement between Antiochus III and the polis. Euromos was granted allience status as a result of this treaty. However, the situation did not last long since the other inscription from the same year shows that the king intervened in the internal affairs of the polis. Euromos, soon, had to leave the alliance, and from this change of status emerged two different boards of magistrates in the city. In this study, we will examine the existence and authority of these two new boards of magistrates, namely kosmoi and prostatai, both in the
city of Euromos and Caria, in general.

Cedrus, 2023
This article concerns a large inscription carved in marble, which was found used as a decorative ... more This article concerns a large inscription carved in marble, which was found used as a decorative object in the garden of a private property in the Boztepe District of Kırşehir Province and later included in 2016 in the inventory of the Kırşehir Museum. The new inscription featured a Psalm verse and the name of the person who had the inscription made, someone called Leo with the title of ex comitibus. It is noteworthy because the verse concerns baptism and the hole in the center indicates it was used as a lid to a baptismal well. In contrast to the baptismal pools used commonly in the Early Christian period, having a well specifically for this ritual makes this a rare documented example. This study aims to determine the exact function and the date of the inscribed stone. The subject of baptism in the Early Christian period and the historical development of the comes title, which became widespread during the reign of Constantine I, have been examined to provide perspective. Thinking that they would contribute to the dating explanations have also provided for the elaborate decoration carrying the style of the period.
İmparator Hadrianus’un Ephesos Arkhon’ları ve Boule’sinden Ephesos’lu iki Denizciyi Bouleutes’liğe Kabul Etmeleri İsteği, Arkeoloji ve Sanat Dergisi 140, 2012 (163-168).
Conference Presentations by Senem Dinç
ULUSLARARASI GENÇ BİLİMCİLER BULUŞMASI I: ANADOLU AKDENİZİ SEMPOZYUMU 04-07 KASIM 2009, 2009
SERDAR-DİNÇER Pınar 415 Side Müzesi'nde Bulunan Bizans Dönemi Taş Eserleri ŞERİFOĞLU Tevfik Emre ... more SERDAR-DİNÇER Pınar 415 Side Müzesi'nde Bulunan Bizans Dönemi Taş Eserleri ŞERİFOĞLU Tevfik Emre 427 İ.Ö. II. Binyıl ve Erken Demir Çağı'nda Göksu Vadisi ve Çevresi TARKAN Düzgün 439 Kibyra Sunakları TIBIKOĞLU H. Onur 453 Doğu Likya'da Artemis Kültü TURAK Özgür 465 Pamphylia Bölgesi'nde Bulunmuş Roma İmparatorluk Dönemi Girlandlı Lahitleri TÜNER-ÖNEN Nihal 479 Yazıtlar Işığında Phaselis TÜRKOĞLU İnci 489 Jews in Antalya (Attaleia/Adalia) VYNCKE Kim 497 The Classical-Hellenistic Settlement at Düzen Tepe (SW Turkey): "the story of two settlements" or "two sides to a story"? YILDIRIM Nazlı 509 Lykia Klineleri: Form ve Tipoloji

XVIII. Türk Tarih Kongresi Kongreye Sunulan Bildiriler, Bilim ve Teknoloji Tarihi – Din ve Mezhepler Tarihi – Kültür ve Medeniyetler Tarihi, 2022
The poleis have benefited from the foundations, especially when extra coast had to be born during... more The poleis have benefited from the foundations, especially when extra coast had to be born during war or famine in Hellenistic and Roman times. In such cases, the polis collected donations from the people. Sometimes, however, the sudden spending could exceed ordinary citizens. At such times, the remarkable of the polis could cover the costs or could choose to provide loans at low-interest rates to support the city. Sometimes the benefactors might have wanted to continue donations. This was the gift made from a foundation. In the Hellenistic and Roman periods, foundations could be set up for games, family cults, festivals, distributions at regular, gymnasiums, the restoration of buildings in the polis, etc… Founders could be notables of a city, kings, governors, emperors, and their families. This study contains the subject of foundation in Ancient History and the foundation of Queen Laodike who was the wife of Antiochos III, as an example of foundations set up by members of the royal family.
Uploads
Books by Senem Dinç
Anadolu ve Doğu Akdeniz kentleri de bu tür dernekler açısından zengin bir tarihsel geçmişe sahiptir.
Çeşitli araştırmacıların katkıda bulunduğu bu kolektif kitap, mezar stelleri, onurlandırma yazıtları gibi epigrafik buluntuların ya da çeşitli Eskiçağ kaynaklarının etkili şekilde kullanılması yoluyla Eskiçağda Anadolu ve Doğu Akdeniz kentlerindeki dernekler ve birlikler üzerine odaklanmakta, bu sayede kentsel yaşamdaki toplumsal ve sosyo-ekonomik ağları görünür kılmayı amaçlamaktadır.
***
Associations, communities or unions are organisations or social networks that bring people together for certain common purposes and attract attention in urban life. Anatolian and Eastern Mediterranean cities have a rich historical background in terms of such associations.
This collective volume, to which various scholars have contributed, focuses on associations and unions in ancient Anatolian and eastern Mediterranean cities through the efficient use of epigraphic finds such as funerary stelae, honorary inscriptions, and other ancient sources, and aims to make visible the social and socio-economic networks in urban life.
Klasik vakıflar gelir getirecek taşınabilir veya taşınmaz değerlerin bağışlandığı ve günümüz vakıflarına teorik olarak benzemekle birlikte pratikte çok farklı olan kurumlardı. Günümüz vakıflarından ayrılan en önemli yönleri ise kent devletinin denetimi altında olmalarına rağmen günümüzdekiler gibi tüzel bir kişilik olarak tanımlanmamış olmalarıydı.
Bu kitap Eskiçağ’da vakıf kavramını tüm yönleriyle izah ederek başlamaktadır ve bu dönemde görülen tüm vakıf türleri ve onların nasıl işletildiği hakkında bilgi vermektedir. Ardından vakıf türleri içerisinde Hellen ve Roma toplumlarında eğitimin nasıl finanse edildiğine odaklanılmaktadır. Vakıf, eğitim ve gymnasion’ların idaresi konularına ilgi duyan herkesin bu eserden faydalanacağı kanaatindeyiz.
Bu çalışmanın konusunu, Hellenistik ve Roma İmparatorluk çağlarında Likya’da var olan sympoliteia’lar oluşturur. Çalışma üç bölümde sunulmaktadır. Birinci bölüm, Likya Birliği’nin üyesi kentleri kapsar. İkinci bölümde Likya’daki Hellence yazıtlar görülen sympoliteia’lar anlatılmıştır. Bu bölümün konusu, Akalissos – Idebessos – Korma, Aperlai – Simena – Apollonia – Isinda, Arneai – Koroa – Çağman (?) – Kiltepe (?), Korydalla – Madamyssos, Korydalla – Pygela, Myra – Trebendai, Myra – Tyberissos/Teimiussa, Phaselis – Mnara, Phaselis – Tenedos, Termessos – Typallia, Trebenna – Onobara kentleri arasında var olan sympoliteia’lardır. Üçüncü bölüm, Arykanda – Tragallassos ve Oktapolis’te bir sympoliteia olasılığı hakkındadır.
Papers by Senem Dinç
city of Euromos and Caria, in general.
Conference Presentations by Senem Dinç
Anadolu ve Doğu Akdeniz kentleri de bu tür dernekler açısından zengin bir tarihsel geçmişe sahiptir.
Çeşitli araştırmacıların katkıda bulunduğu bu kolektif kitap, mezar stelleri, onurlandırma yazıtları gibi epigrafik buluntuların ya da çeşitli Eskiçağ kaynaklarının etkili şekilde kullanılması yoluyla Eskiçağda Anadolu ve Doğu Akdeniz kentlerindeki dernekler ve birlikler üzerine odaklanmakta, bu sayede kentsel yaşamdaki toplumsal ve sosyo-ekonomik ağları görünür kılmayı amaçlamaktadır.
***
Associations, communities or unions are organisations or social networks that bring people together for certain common purposes and attract attention in urban life. Anatolian and Eastern Mediterranean cities have a rich historical background in terms of such associations.
This collective volume, to which various scholars have contributed, focuses on associations and unions in ancient Anatolian and eastern Mediterranean cities through the efficient use of epigraphic finds such as funerary stelae, honorary inscriptions, and other ancient sources, and aims to make visible the social and socio-economic networks in urban life.
Klasik vakıflar gelir getirecek taşınabilir veya taşınmaz değerlerin bağışlandığı ve günümüz vakıflarına teorik olarak benzemekle birlikte pratikte çok farklı olan kurumlardı. Günümüz vakıflarından ayrılan en önemli yönleri ise kent devletinin denetimi altında olmalarına rağmen günümüzdekiler gibi tüzel bir kişilik olarak tanımlanmamış olmalarıydı.
Bu kitap Eskiçağ’da vakıf kavramını tüm yönleriyle izah ederek başlamaktadır ve bu dönemde görülen tüm vakıf türleri ve onların nasıl işletildiği hakkında bilgi vermektedir. Ardından vakıf türleri içerisinde Hellen ve Roma toplumlarında eğitimin nasıl finanse edildiğine odaklanılmaktadır. Vakıf, eğitim ve gymnasion’ların idaresi konularına ilgi duyan herkesin bu eserden faydalanacağı kanaatindeyiz.
Bu çalışmanın konusunu, Hellenistik ve Roma İmparatorluk çağlarında Likya’da var olan sympoliteia’lar oluşturur. Çalışma üç bölümde sunulmaktadır. Birinci bölüm, Likya Birliği’nin üyesi kentleri kapsar. İkinci bölümde Likya’daki Hellence yazıtlar görülen sympoliteia’lar anlatılmıştır. Bu bölümün konusu, Akalissos – Idebessos – Korma, Aperlai – Simena – Apollonia – Isinda, Arneai – Koroa – Çağman (?) – Kiltepe (?), Korydalla – Madamyssos, Korydalla – Pygela, Myra – Trebendai, Myra – Tyberissos/Teimiussa, Phaselis – Mnara, Phaselis – Tenedos, Termessos – Typallia, Trebenna – Onobara kentleri arasında var olan sympoliteia’lardır. Üçüncü bölüm, Arykanda – Tragallassos ve Oktapolis’te bir sympoliteia olasılığı hakkındadır.
city of Euromos and Caria, in general.